
Spædbørn med kolik under luppen i forskningsprojekt
Hidtil største forskningsprojekt om kiropraktisk behandling til spædbørn med kolik viser, at nogle undergrupper muligvis har effekt af behandlingen.
Læs om hvordan samspillet ifølge autoriseret psykolog Emil Rask kan blive bedre mellem sundhedspleje og læger på den ene side og psykologer på den anden side, og det til fordel for alle, men særligt for børn og unge med angst.
"Hvis jeg skal sige én ting, som jeg mener, kunne være godt både for behandlere, forældre og børnene eller de unge, som har angst, så er det, hvis de sundhedsfaglige i det somatiske sundhedsvæsen samt sundhedsplejen stiller flere nysgerrige spørgsmål til børn og unges trivsel," siger autoriseret psykolog Emil Rask, som underviser professionelle og pårørende om angst og angstbehandling og har klinik i Århus, hvor han behandler børn og unge med angstlidelser, OCD og depression blandt andet.
For Emil Rask behøver den ene behandlingsform ikke udelukke den anden. Han anerkender uden tøven det ansvar, du som læge eller sundhedsplejerske har til at sikre, at du ikke har overset noget. At bestemte symptomer automatisk igangsætter visse undersøgelser.
"Men lægerne og sundhedsplejerskerne er de kendte, så de er en slags gatekeepere. Det er dem, folk går til, hvis deres barn har ondt i maven i en længere periode, og derfor kan de (lægerne og sundhedsplejerskerne, red.) være med til at gøre opmærksom på, at der er andre behandlingsmuligheder end de somatisk, og at symptomerne kan være tegn på andet end fysiologiske lidelser. Samtidig kan de med flere nysgerrige spørgsmål til børnenes trivsel, gøre opmærksom på, at her er noget, som er vigtigt," siger Emil Rask.
Som huskeregel til at få gang i flere nysgerrige spørgsmål, siger Emil Rask, at vi jo har to ører og en mund, og det betyder, at du som forælder og som sundhedsfaglig skal lytte dobbelt så meget, som du taler.
For Emil Rask er grundighed essentielt. Grundigheden er nemlig nøglen til at forstå og til at rumme børnene med angst og dermed til at kunne hjælpe dem og til at hjælpe dem med at forudse angsten. Han deler ansvarsfølelsen og lysten til at hjælpe med andre sundhedsfaglige:
”Vores psyke udtrykker sig fysisk, og angstsymptomer kan både sætte sig som anspændthed, mavepine og svimmelhed. Det kan være svært for både børn, forældre og professionelle at forstå og genkende de forskellige angstsymptomer. Jeg mener, at det vigtigste er at identificere hvad, der trigger angsten. Hvorfor har et barn ondt i maven eller er forstoppet? Og det kan være svært som voksen – både som fagperson og forælder – at forstå, at et barn kan få voldsom forstoppelse af at blive drillet i skolen. Men det sker, og her er det kernen at lytte til barnet, identificere og hjælpe barnet til at forstå, at det er hændelserne i skolen, der forårsager angsten og de fysiologiske symptomer,” siger Emil Rask og fortsætter:
”Bare det at lægen, sundhedsplejersken, forælderen eller psykologen spørger ind til hvad, der potentielt igangsætter barnets angst, indikerer over for barnet, at det er vigtigt, hvordan det i det hele taget har det. Læger og sundhedsplejersker kan hjælpe ved at spørge mere ind, og det kan gøre, at forældrene bliver mere opmærksomme på, at her måske også er noget psykologisk, der skal undersøges, hvor de ellers primært havde tænkt i somatisk behandling.”
Spørgsmålene og opmærksomheden på barnet generelle ve og vel er ifølge Emil Rask med til at øge og forbedre samspillet mellem de forskellige aktører omkring barnet med angst. Det kommer ifølge ham alle parter til gode.
Uddannet psykolog fra Aarhus Universitet i 2014, er autoriseret psykolog, speciale i børn og unge med angst, men arbejder også med bl.a. depression og OCD. Egen klinik i Århus siden 2015. Underviser desuden professionelle og pårørende om angst og angstbehandling. Har siden 2012 arbejdet med børn, unge og angst blandt andet ved Angstklinikken v/Aarhus Universitet.
Angst er en overlevelsesreaktion, som er ude af vores kontrol på samme måde, som det, at vores hjerte slår, er ude af vores kontrol. I tidernes morgen har det været vigtigt at få angsten sat i gang for overlevelse, men for moderne mennesker kan angstens igangsættelse af centralnervesystemet være til stor gene.
Angsten kan give mange forskellige kropslige symptomer og vil typisk komme til udtryk på en af tre måder. Ofte vil kun en af de såkaldte ”angstkanaler” være aktive ad gangen. Det vil sige, at sætter angsten sig for eksempel i maven, vil der typisk være færre muskelspændinger samtidig. Nogle oplever dog at ligge i grænselandet, og det kan gøre det sværere at identificere og forstå angsten.
”Det er vigtigt at forstå, at angst kan vise sig i kroppen på forskellige måder. Ved man for eksempel ikke, at angst kan sætte sig i mavetarmsystemet eller på sansningen, så kan det se ud som om, angsten forsvinder, når barnet bliver mindre uroligt, imens der måske i virkeligheden er tale om en forværring af angsten,” siger Emil Rask.
Angst kan vise sig i den tværstribede muskulatur ved for eksempel:
Disse markører sætter gang i kroppen, så du kan kæmpe eller flygte, men de er ikke brugbare, hvis du sidder i bussen på vej hjem og får disse symptomer, fordi du har sagt noget dumt til en fra skolen, som du er vild med. Det er kontekstspecifikt, om du kan bruge denne reaktion til noget eller ej.
En anden måde angst kan vise sig på er ved at påvirke maven. Markører i maven på angst kan være:
Studier tyder på, at disse markører på angst er mere normale blandt børn end voksne.
Angst kan også komme til udtryk ved at påvirke hovedet. Du kan opleve:
Ligesom det kan være svært for forældre at forstå det, et barn er bange for, kan det være vanskeligt for fagfolk, fortæller Emil Rask, men ved at holde dialogen med barnet åben, er det muligt at opnå forståelse:
”Jeg mener, at vi nogle gange er for hurtige til at lukke en snak med et barn. At vi for hurtigt mener, at vi har fundet sagens kerne og forstår, at et barn for eksempel er bange for at fremlægge i skolen. Men der er det vigtigt at fortsætte spørgsmålene og forstå, hvad det er ved at fremlægge, som barnet er bange for,” siger Emil Rask og fortsætter:
”Vi har brug for at stille flere nysgerrige spørgsmål OG lytte til svarene. Både for vores egen skyld, så vi bliver bedre i stand til at hjælpe børnene, men også for at hjælpe børnene til selv at få øje på hvad, der er skyld i deres angst."
Uanset om du i relation til barnet er fagperson eller ej, er det ifølge Emil Rask vigtigt, at du er opmærksom på, at hvis du ikke forstår, hvorfor et barn er angst for noget, såsom at fremlægge i skolen, så er det, fordi barnet ikke har fortalt årsagen til angsten:
”De fleste mennesker bliver bange for de samme ting, altså noget, som er en almenmenneskelig frygt, og dermed noget, som også er muligt for voksne at forstå. Derfor kan det være, at det ikke bare handler om at fremlægge for klassen, men at bekymringerne stikker dybere, og at det handler om frygten for at blive til grin, og at det ikke er okay at sige fra, fordi så er man ikke sej. Jeg mener, at vi som voksne og som fagpersoner nogle gange kommer til at stoppe for tidligt med vores spørgsmål, hvilket resulterer i, at vi ikke når til den essentielle del i det at behandle angst, nemlig at blive bevidst om, hvad det er, der skaber angsten,” siger Emil Rask.
Vores kroppe reagerer forskelligt, også på angst. Jo yngre børn er, desto sværere er det for dem at intellektualisere over deres problemer, og de vil ofte sige, at de ikke ved, hvorfor de har ondt i maven eller hovedet. Empiri tyder på, at bevidstheden om hvad, der trigger angsten, og hvordan den mærkes i kroppen kan hjælpe med at ændre symptomerne, så angsten i mindre grad sætter sig i mave og hoved. Derfor opfordrer Emil Rask til at lytte til børnene og finde ud af, hvad der trigger deres angst.
”Jeg tror, vi som fagfolk kommer til at fokusere for meget på, hvordan vi skaber nye, bedre tanker, og vi fokuserer for lidt på at forstå hvad det er for nogle tanker, barnet har i forvejen. Som voksne, og som fagfolk, bliver vi forhippede på at få et barn til at forstå, at det ikke er slemt at fremlægge, og vi spørger derfor ikke nok ind. Derfor finder vi ikke ud af, hvorfor barnet synes, det er slemt. Vi vil gerne have børnene til at se positivt på situationen, men første trin til for alvor at hjælpe børnene og de unge med angst, er, at vi hjælper dem at blive bevidste om deres egen angst” siger Emil Rask.
Du kan henvise forældre til børn med angst til følgende sider:
Hidtil største forskningsprojekt om kiropraktisk behandling til spædbørn med kolik viser, at nogle undergrupper muligvis har effekt af behandlingen.
Offentlige og private fonde bør investere i etablering af befolkningslaboratorium, nu hvor smartphones, smartwatches osv. giver adgang til megen data, mener eksperter.
Møder du børn og forældre, som har brug for støtte, men ventetid til behandlingsforløb er lang? Så læs med om trivsels-appen MYiNNERME, som hjælper forældre og børn med angst, vrede sorg m.m.
Du og dine kolleger er altid velkomne til at kontakte os, hvis I er interesserede i en gratis og uforpligtende demonstration af NOVAX-systemet. Klik herunder, udfyld formularen og så finder vi sammen et tidspunkt, der passer i jeres travle arbejdsdag.